19.01.2022

Sipti laajeni Kuopioon kokenein voimin


Kuvituskuva

Sipti Oy:n ja Sipti Environment Oy:n Kuopion toimipiste aloitti toimintansa kesäkuussa 2021, jolloin Marko Haatainen aloitti tiimin vetäjänä ja samalla Sipti Oy:n varatoimitusjohtajana. Marraskuuhun mennessä toimipisteen tiimi oli kasvanut jo viisihenkiseksi.

Kaiken asiantuntijatyön avaintekijä on luottamus asian hallintaan ja siihen, että saatu toimeksianto tulee toteutetuksi toimeksiantajan parhaaksi. Kun toiminta nojautuu tähän periaatteeseen, on odotettavissa, että yhteistyöstä tulee pitkäkestoista. Tänä vuonna toimintansa aloittaneen Sipti Oy:n Kuopion toimipisteen työntekijät ovat kaikki alansa asiantuntijoita, joilla on pitkä kokemus työskentelystä erityisesti Pohjois-Savon sekä muun Itä ja Keski-Suomen rakennusliikkeiden, teollisuusyritysten, kuntien ja muiden toimijoiden kanssa.

”Pyrimme aina muodostamaan kumppanuuksia, mikä onnistuu silloin, kun luottamus perustuu yhdessä saavutettuihin tuloksiin. Koemme onnistuneemme tässä, sillä olemme lyhyessä ajassa saaneet mukavasti toimeksiantoja seudun yrityksiltä ja muilta toimijoilta”, kertoo Sipti Oy:n Kuopion toimipisteen johtava ympäristöasiantuntija, filosofian tohtori Jari Koivunen.

Koivunen aloitti Siptillä - tarkkaan ottaen Sipti Environmentin palveluksessa - syyskuussa ja sai marraskuussa työparikseen ympäristösuunnittelija Heli Koivistoisen, joka on työskennellyt Koivusen kanssa työurallaan jo aiemminkin lähes viiden vuoden ajan. Molemmat ovat perehtyneitä ympäristöteknisiin maaperä- ja pohjavesitutkimuksiin sekä maaperän puhdistustöiden suunnitteluun ja laadunvalvontaan. Myös ympäristö-, vesi- ja maa-aineslupahakemukset, ympäristövaikutusten arvioinnit ja jätteiden hyödyntäminen maarakentamisessa sekä vesistö- ja sedimenttitutkimukset kuuluvat Koivusen ja Koivistoisen osaamisalueisiin.

”Ympäristöteknisten tutkimusten pohjalta voidaan asiantuntijatyönä arvioida tutkimuskohteen maaperän ja pohjaveden pilaantuneisuutta ja puhdistustarvetta, arvioida kohteeseen soveltuvia puhdistusmenetelmiä sekä suunnitella puhdistustyön toteutus. Hyvin suunnitelluilla ja toteutetuilla tutkimuksilla, asiantuntevalla suunnittelulla sekä tarvittaessa tehtävien puhdistustöiden laadukkaalla ympäristöteknisellä valvonnalla voidaan varmistaa kuhunkin kohteeseen teknis-taloudellisesti ja ympäristön kannalta paras lopputulos”, Jari Koivunen toteaa.

Pilaantuneiksi todetuissa kohteissa puhdistustöiden valtamenetelmänä on ollut hänen mukaansa pitkään massanvaihto, jossa pilaantuneet massat poistetaan kohteesta ja toimitetaan muualle, yleensä kaatopaikalle jatkokäsiteltäväksi.

”Viime aikoina erilaiset in situ -puhdistusmenetelmät ovat lisääntyneet. Esimerkiksi polttoaineiden pilaamaa maaperää voi menestyksellisesti puhdistaa pumppaamalla maaperän huokosissa olevaa haihtuvia haitta- ainekomponentteja sisältävää kaasua pois, jolloin haitta-aineiden pitoisuudet maaperässä pienenevät”, hän lisää.

Koivusen kuvaamalla tavalla voidaan saavuttaa useissa tapauksissa myös huomattavia kustannussäästöjä, kun pilaantuneiden massojen kaivujen ja kuljetusten tarve vähenevät sekä kaatopaikkasijoitettavien massojen määrät ja niihin liittyvät maa-ainesjätteiden vastaanottomaksut pienenevät. Lisäksi in situ -menetelmiä käytettäessä maaperän kunnostaminen on usein ympäristöllisesti kestävämpää ja yleensä myös luonnonvaroja säästyy, kun massojen kaatopaikkasijoitus ja korvaavien neitseellisten maa-ainesten tarve vähenevät.

Geotekniikan ja ympäristön liitto

Siptin vahvuus on ollut yrityksen perustamisesta lähtien monialaisuus – avainhenkilöiden vankan kokemuksen ohella. Uudellamaalla toimivaksi osoittautunut strategia on sittemmin omaksuttu ohjenuoraksi Kymenlaaksossa ja nyt myös Pohjois-Savossa.

”Asiakkaista suurin osa on Kuopion seudulla, mutta olemme toteuttaneet projekteja myös muualla Suomessa Lounais-Suomesta Kaakkois-Suomeen ja myös pohjoisessa”, kertoo geotekniikkaan Sipti Oy:n Kuopion toimipisteessä erikoistunut projektipäällikkö Mika Rantala.

Sipti Oy:n Kuopion toimipisteen geo- ja ympäristöpalvelut

  • geosuunnittelu
  • maa- ja pohjarakennesuunnittelu
  • pohjatutkimukset
  • hulevesisuunnittelu
  • maaperän ja pohjaveden pilaantuneisuustutkimukset, riskinarvioinnit, kunnostussuunnittelu ja kunnostustöiden laadunvalvonta
  • ympäristötutkimukset ja -tarkkailut (pinta- ja pohjavesi, jätevesi, huokoskaasu, sedimentti)
  • ympäristö-, vesi- ja maa-aineslupahakemukset
  • ympäristövaikutusten arviointimenettelyt (YVA)
  • Due Diligence -selvitykset (EDD, TDD)
  • rakennus- ja purkujätteiden hyötykäyttöselvitykset
  • jätteiden hyödyntäminen maarakentamisessa

 

Hän aloitti toimistoa vetävän Marko Haataisen ja projekti- insinööri Jaakko Isokankaan tavoin Sipti Oy:n Kuopion toimipisteen palveluksessa kuluvan vuoden kesäkuussa. Tiimin jäsenet tuntevat toisensa pitkältä ajalta, joten yhteinen työnteko ja -jako on ollut helppo omaksua.

”Panostamme myös uusiin suunnittelun työkaluihin, kuten tietomallinnukseen. Sen hallinta on nykyään erittäin tärkeää myös geoteknisessä suunnittelussa”, Isokangas korostaa.

Useissa kohteissa, joita nuorella toimistolla on jo tähän mennessä kertyneenä sievoinen määrä, geotekniseen suunnittelutoimeksiantoon sisältyy myös ympäristötekniikkaa. Tällöin Siptin eri yksiköille on luontevaa tehdä tiivistä yhteistyötä keskenään, mikä hyödyttää myös asiakkaita, koska nämä näin saavat tarvitsemansa palvelut suurempina kokonaisuuksina.

Asiakaskunta koostuu muun muassa suurista ja keskisuurista rakennusliikkeistä ja teollisuusyrityksistä sekä alueen kunnista. Syksyyn 2021 mennessä Sipti Oy:n Kuopion toimipiste onnistui kasvattamaan projektiensa määrän moninkertaiseksi ensimmäisiin kuukausiin verrattuna. Niiden joukossa on myös Kuopion keskustan kohteita, joiden yhteydessä on tavallista, että uudet perustukset ulotetaan aivan viereisten talojen viereen tai jopa alapuolelle. Yksi esimerkki tällaisista kohteista on syksyllä käynnistynyt asuinkerrostaloprojekti kuopiolaisten hyvin tunteman Rupla-työväentalon tontilla.

”Tällaisessa kohteessa on tärkeää tuntea rakennusten historiaa. Myös se, että on hyvä käsitys Kuopion ja sen lähiympäristön geologiasta, on tärkeää suunnittelutyössä”, Marko Haatainen pohtii.

kuvituskuva